Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

J78a32n 25Z48i49e64g93l54e88r

21. 11. 2020 13:38

Podobně články jsem psal už před deseti lety a stále jsou aktuální. Zasloužená karma :-)R^

0 0
možnosti
JR

J84a43n 95R19á27ž

20. 11. 2020 13:46

Vzhledem k tomu, že příprava tak rozsáhlého projektu, jako je stavba dalších bloků v Temelíně, trvá cca 15 let. A při zadávání parametrů předpokládat, že nové bloky budou pracovat na stejném principu, jak ty stávající, je holý nesmysl. Např. se ví, že jaderná fúze je perspektivním zdrojem energie budoucnosti. Jde o téměř nevyčerpatelný zdroj, který je bezpečný, protože neexistuje riziko výbuchu a nekontrolované reakce a na rozdíl od jaderných elektráren neprodukuje radioaktivní odpad. Fúzní elektrárny mají potenciál prakticky navždy pokrýt energetické potřeby lidstva. Už nyní se dá předpokládat, že se ve světě dřív podaří vyvinout efektivní způsob využití jaderné fúze, než se nám podaří spustit Dukovany 2. Takže s přípravou dostavby Temelína bych brzdil.

0 3
možnosti
Foto

Jaderná fúze je sice perspektivním zdrojem, ale vzhledem k rychlosti výzkumu ještě asi dlouho bude pouze perspektivní.

Radioaktivní odpad samozřejmě také produkuje. V průběhu fúze vznikají vysokoenergetické neutrony, které se zachytávají v materiálu okolní technologie a transmutují část jeho hmoty na radioaktivní izotopy. Koneckonců jedním z uvažovaných využití fúzní elektrárny je i transmutace uranu na plutonium pro využití v současných reaktorech.

0 0
možnosti
JP

Tak trochu megalomanství a zbytečný humbuk. Stále jsme velkým vývozcem elektřiny. Lépe by bylo počkat, podpořit obnovitelné zdroje a sledovat vývoj nových technologií, např. v oblasti malých atomových reaktorů.

3 2
možnosti
Foto

Pokud se odstaví starší uhelné elektrárny, vývoz nejspíš nebude. Podobně by vývoz ukončila elektromobilita i bez odstavení čehokoliv. K nahrazení motorových paliv by současný přebytek ve výrobě elektřiny nestačil.

1 0
možnosti
Foto

Teď jde ještě o to, abychom se vyvarovali účasti komunistické části Číny či Ruska na tomto potřebném projektu.

3 1
možnosti
JV

Domnívám se, že tento článek byl myšlen přesně opačným směrem :-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
DR

To je bezesporu. Pouze by tu hlavní roli ohledně dostavby nových bloků měla hrát otázka odborná a nikoli politická jak tu předvádějí někteří bijci níže.

0 1
možnosti
PD

Co by bylo podle Vás lepší - být závislí na Rusku nebo raději na Číně?

1 0
možnosti
PD

A Klausovi dopuručují Rusy nebo Číňany?

1 1
možnosti
RK

Omlouvám se za minus. VK st i ml samosebou Rusy. ;-)

1 0
možnosti
LJ

Stále se mluví o elektromobilech. Spočítal někdo, o kolik vzroste spotřeba elektřina na osobu vlastnící elektromobil?

2 0
možnosti
Foto

Hrubým odhadem o třetinu celkově. V odhadu zjednodušeně vychházím z přepočtu prodaných motorových paliv na elektrickou energii s běžnou efektivitou spalovacího motoru.

1 0
možnosti
Foto

Všechny naše nedávné vlády sice deklarovaly, že jsou pro výstavbu dalších jaderných bloků, avšak pro to nic konkrétního neudělaly. Byl už vypsán tendr na dostavbu Temelína, kterým prošli dva uchazeči. Nicméně chyběla politická odvaha vybrat jednoho z nich, a tak se tendr zrušil, i když pro ta dva uchazeče bylo už i vypracování nabídky dosti nákladné. Zásadní politické rozhodnutí se tedy neustále odsouvá na příští vlády. Obávám se, že se toho nedočkáme nikdy, protože vlády uvažují v horizontu příštích voleb do poslanecké sněmovny.

3 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Ivana Kerlesová - původní profesí novinářka, dnes majitelka komunikační agentury se zaměřením na Public Relations, komunikaci s veřejností a marketingové projekty. Předsedkyně spolku Pro dostavbu JETE, autorka vzdělávacích projektů. Kandidátka na jihočeskou hejtmanku za hnutí Trikolóra v roce 2020, dnes bezpartijní. 

www.kerleska.cz 

 

Seznam rubrik