Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zcela miluju, když se vezme kdekterý chlap, který má kredit s velkým K, je to dvojče geniálního Erasma Rotterdamského, ba skoro dál, a stane se laciným hadrem na emoce pro ty, co si jeho myšlenky ukradnou coby prapor. Dle Komenského rozpravách o člověku a Bohu, všelidství a především o toleranci a cestě Světla, cestě míru, to především -o snahách a systému porozumění...šla by Trikolóra se svými prvoplánovými alarmy od Jana Amose s pláčem. To zaprvé...

Elity té doby prosím neberte do publicistického prostoru tak, jak se to stále zoufale učí. Jste toho ukázkou.

J.A.Komenského znali v aktuální době jeho kolegové Bratři, pak rodiče dětí, ti ve Fulneku, vzdělanci, co měli to štěstí, Evropa měla to štěstí - ale jeho elitní osobnost se do širšího povědomí u nás doma dostala hlavně až prací obrozenců o věky déle. Nebyl internet, nebylo nic takového, kde si děvečka řekla - co by tomu řekl Komenský, co před tejdnem odešel. Národ ho neznal, jak máme z učebnic ten boží dojem, znovuobjevil ho až Palacký. Zůstalo tu dost elit, ne že nikdo... a jejich práce by neměla být zapomentuta též. Také se mnozí z emigrantů evangelíků vrátili, přijali nouproblém jinou víru- nedělejme, že to není pravda. A co se tedy týká našeho hrabání prstem, jak nemáme elity - v daný moment pro českou současnost měli mnohem větší význam právě ti elitní, kteří tu zůstali. Chce to jen objevit jezuity nad rámec oprávněně říkaného - i jako chytré a brilantně vzdělané a i vlastence. Leccos se konečně přeučit a přiznat si, že zjednodušeným tahem jen tu první příčku elit urval do hlav generací Jan A. K.- Zcela po zásluze. Ale!!! vnímáno v době tady a teď, buďte zkrátka opatrná s lacinými klišé. Balbín, Michna,Špork, Jan Marek Marci...spousta vědců. Byli tady.

To nic... co už s Trikolorou, že?:))

1 0
možnosti
PL

P39e42t90r 15L36o41r67e72n49c

29. 11. 2020 20:21

Tak to na mě dělá dojem, že všelijaká ta čeládka Trikolórenská dostala přes neděli Domácí úkol, a teď se ho snaží po návratu z víkendu splnit...:-P

4 0
možnosti
Foto

Doufám, že u Vás naleznu pochopení upozorněním na skutečnost, že obsah Vašeho článku je poněkud univerzálně použitelný pro všechny, kteří se ale nejsou schopni shodnout téměř na ničem. Elity si zaslouží respekt a pozornost, neboť mají co říci a umějí vidět dění kolem sebe v příčinných souvislostech. Otázkou je, kdo je schopen rozpoznat, kdo ke skutečné elitě patří? Mohlo by se zdát, že Vy to rozpoznat alespoň zhruba umíte. Ale je tomu opravdu tak? Vaše slova o kavárenských povalečích jsou, jak jste si jistě byla vědoma při tvorbě textu, bez obrysů a bližšího určení, koho máte na mysli. Možná nějaké členy organizovaného zločinu, kteří nemají nic jiného na práci, než si v kavárnách předávat citlivé informace, falešné doklady a tipy na příští akce. Že by právě tito lidé byli kritiky poměrů, příliš pravděpodobné není. Takto neadresně by Vaše slova mohla být snadno vnímána podobně, jako bývala kdysi vnímána vulgární rétorika Gottwalda a jeho pracovitých soudruhů. Co se sluhů týče, těžko říci, není-li opravdu nakročeno zpět do časů sluhů. Uvidíme, jak projdou ohlášenými (či zamýšlenými) prověrkami pracovníci ČT. Pokud jsem správně pochopil, tuto službu vlasti si přecevzala vykonávat paní Lipovská. K ní bych měl jednu poznámku. Čert ji vem na Mikuláše na procházku, třeba mezi ty kavárenské povaleče, aby o nich pak mohla přednést referát na ČT 24. Abych konečně věděl, a se mnou i mnoho dalších spoluobčanů, kdo jsou ti povaleči, jejichž jména je hřích vyslovit.

4 0
možnosti
PL

P13e45t42r 93L46o23r46e18n40c

29. 11. 2020 19:14

Jan Ámos Komenský - to byl machr Trikolórenský! ;-)

1 2
možnosti
Foto

Dnes jsem narazil na Komenského pěkný citát:

"Komukoliv prospěti můžeš, prospívej rád; možno-li, celému světu. Sloužiti a prospívati je vlastnost povah vznešených."

Není to pěkná definice pro skutečného člena elity?

Jestli si paní autorka neplete elitu se smetánkou. Trikolora je těmi vznešenými povahami asi nabita k prasknutí.

4 1
možnosti
ZK

Paní Kerlesová, u všech velkých tragédiích stály, Vámi obdivované, elity. Stačí se ohlédnout do minulého století, ale klidně i dál. No a za slávu těch vyvolených šli krvácet ti prostí, nebo jek je titulujete "Švejkové". Museli jít, befel je befel a tak vnímám jejich švejkování jako projev vzdoru.

0 0
možnosti
ZH

Další možný proti(vný)-náhled na jev elity: zdenekhosman.blog.idnes.cz/c/743211/zakon-j-jako-desatero-pseudoelity.html

0 0
možnosti
JZ

J61a43n 61Z89i51e74g61l54e17r

29. 11. 2020 18:17

Autorka omílá už mnohokrát vyvrácené klišé o tom, že v pobělohorské éře český národ přišel o svoje elity. Není to pravda a tento nesmysl už dříve vyvrátili renomovaní historici profesoři Pekař a Šusta..

3 1
možnosti
Foto

Honzo, prosím, nejdříve se pouč o tom, co je elita... A uznávat genocidu, k níž v 17. století došlo, snad nechceš...

1 1
možnosti
JR

J26a54n 63R81á34ž

29. 11. 2020 17:48

Paní Kerlesová, velmi by mne zajímala Vaše definice elit. Jinými slovy: Co podle Vás charakterizuje ty z dnes žijících, které byste považovala za příslušníky elity.

Dnes se dost lidí vymlouvá, že příčinou marastu panujícího jak v politice, ve vzdělávání, v kultuře, ale i v mezilidských vztazích, je nedostatek elit. A v souvislosti s tím mne přímo fascinuje, kolik lidí už jen prostou příslušností k nějaké profesi, či dosažení určitého společenského postavení, se sami zařazují mezi elity národa. Už jenom tím je, podle mne, pojem "elita národa" velmi zprofanovaný.

3 0
možnosti
ZZ

Elity jsou, ale chybí v politice, protože se cele věnují své profesi.

Z toho důvodu někteří politikové se tváří, jako by byli elitou oni.

;-D;-D;-D

4 0
možnosti
Foto

Fajn, pak je třeba zrušit povinnou školní docházku a v první fázi jí nahradit povinným vzděláváním. Druhou fázi zatím řešit nebudu.

Více se dozvíte na webu Svoboda učení.

0 0
možnosti
PT

P74e46t21r 26T73o96m21e78k

29. 11. 2020 17:26

Stačilo mně přečíst si, že odluka školství od státu je řešením. Styď se kšíre.

0 0
možnosti
Foto

Je mi záhadou, když tak obdivujete učení Komenského, že se nedržíte jeho zásad. No možná, že jste se ani neseznámila s jeho myšlenkami, jen použila náhodný citát. Novinářka? Jistě, při pohledu na vaše fotografie, kde uplatňujete plně své „intelektuální“ přednosti, si dovedu žhavě představit, oblast vašeho působení. A Švejka jste také nečetla, takže ho ani nemůžete chápat. Opět nějaký termín, který jste někde pochytila. Jedno ale umíte. Házet kole sebe hnůj, na všechno a na všechny. A mám také jedno podezření. Asi se domníváte, že jste ten zbyteček přeživší „elity“, kterou naše společnost podle vašeho postrádá. Zase omyl. Co tedy s vámi? Aha, do politiky. Už lituji to „stádečko“ Švejků, sluhů a kavárenských povalečů, nad kterými toužíte práskat bičem. Doufám, že se elitě, tak jako v minulosti, povede zavčasu uprchnout.

6 3
možnosti
LB

Autorku bych tipovala na "pokrývačku". Její články nápadně připomínají dílka Václava Klause ml., který jimi obšťastňoval regionální tištěná média, dokud byla ochotná mu je publikovat. Ten také nazýval návštěvníky kaváren "kavárníky", asi se domnívá, že po návštěvě restaurace se z nás stanou restauratéři :-)

Sebevědomí autorce nelze upřít. V nedávných krajských volbách si brousila zuby na pozici hejtmanky Jihočeského kraje, ačkoliv nemá s výkonem samosprávy žádné zkušenosti... nejspíš nikdy ani nebyla členkou obecního zastupitelstva.

4 2
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Ivana Kerlesová - původní profesí novinářka, dnes majitelka komunikační agentury se zaměřením na Public Relations, komunikaci s veřejností a marketingové projekty. Předsedkyně spolku Pro dostavbu JETE, autorka vzdělávacích projektů. Kandidátka na jihočeskou hejtmanku za hnutí Trikolóra v roce 2020, dnes bezpartijní. 

www.kerleska.cz 

 

Seznam rubrik