Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupneme z blahobytu. Čeká nás katastrofický „Vesmír 25“?

Stále častěji se setkáváme s fenoménem „hloupnutí z blahobytu“. Upozorňují na něj studie, podle nichž od padesátých let minulého století naší populaci postupně klesá IQ. Pokles intelektuální úrovně se přitom více týká západu.

K procesům „hloupnutí z blahobytu“ došlo v minulosti už mnohokrát. Například v počátcích úpadku antického Říma. Později pak znovu například v době, která předcházela Velké francouzské revoluci. Současný stav má oproti minulosti navíc dva velmi nebezpečné trendy:

1) Hloupnutí z blahobytu nyní nepostihuje jako v dobách minulých pouze vládnoucí vrstvy, nýbrž i většinovou populaci. Ta dříve čelila výrazným životním nedostatkům, které musela denně řešit, čímž si zachovala zdravý selský rozum. Díky všeobecnému blahobytu moderní doby dnes už „bojovat o přežití“ nemusí. 

2) Proces hloupnutí urychlují moderní technologie. Významnou roli zde hrají sociální sítě i první úspěchy na poli umělé inteligence.  

Fenomén se více týká kultury na západ od našich hranic. Socialistický skanzen a další důvody dokázaly zachovat v bývalém Československu zdravou, chytrou a průraznou populaci až do převratu v roce 1989. Trend poklesu u nás započal až po roce 1990. Západní civilizace je ale na pokraji přesně takové katastrofy, k jaké došlo v myší kolonii blahobytu „Vesmír 25“. 

EXPERIMENT VESMÍR 25

Experiment amerického etologa Johna Calhouna ukázal, že populace v limitovaném prostoru, ale s neomezenými prostředky vždy roste, následně stagnuje, a poté dojde k jejímu úpadku a úplnému vyhynutí. Tento experiment byl několikrát opakován, pokaždé však skončil stejným výsledkem — vyhynutím. Jako příčina tohoto jevu byl určen sociální rozklad, jež se horšil s každou další generací a zapříčinil nízkou porodnost a vysokou úmrtnost nově narozených. V myší kolonii se najednou začala formovat úzká populace myší – vládnoucích egoistů, řada narcistních a hloupých superegoistů, včetně agresivních samic, které odmítaly starat se o svá mláďata, popřípadě je zabíjely. Myši se postupně uchylovaly k homosexuálnímu chování. Situace se vyhrotila až do té míry, že se odmítaly rozmnožovat a následně dokonce ztratily schopnost reprodukce. Většinu kolonie před jejím zánikem tvořili „singles“ – narcistní samci a samice poustevnice. Krátce nato celá kolonie do jednoho vymřela.

ZÁPAD SE BLÍŽÍ ÚPADKU

Vše nasvědčuje tomu, že západ je právě nyní ve fázi pozvolného upadání. Při započtení stavu tamního školství (včetně stavu výchovy mladých generací v tamních rodinách) a současné migrační krize, lze oprávněně očekávat výrazné nebezpečí pádu západní části Evropy už v období dospělosti současných školáků. Přispívá k tomu i krize tradiční rodiny, kdy selhává ženský a mužský vzor chování. Upadá přitom zejména mužská populace. Vedle toho degenerují jedinci. Důvodem jsou změny v myšlení způsobené nízkou kvalitou výchovy a vzdělání a jejich dědičný přenos na potomky. 

VÝCHOD ODOLÁVÁ I KVŮLI DŘÍVĚJŠÍMU REŽIMU

Východní část Evropy je na tom lépe. Díky dřívějšímu socialistickému režimu a z něj plynoucího nedostatku takřka všeho, je generace současných padesátníků ještě schopna řešit problémy. Ke zdravému uvažování dnešních padesátníků přispěl i tehdejší model výchovně vzdělávací soustavy s výraznou podporou mimoškolních zájmových kroužků. Pravděpodobně ale jde o poslední generaci, schopnou blížící se pád výrazně zpomalit, případně otočit k vzestupu. 

Nejmodernější vědecké poznatky hovoří o tom, že k zásadní změně kvality osobnosti vlivem výchovy dochází v každém případě. Za tímto účelem je nutné, abychom zavedli důsledný systém výchovy a vzdělávání svých pokračovatelů. Pokud je zanedbáme, hrozí nám zánik, popřípadě dlouhá doba temna.

Autor: Ivana Kerlesová | neděle 22.11.2020 11:21 | karma článku: 37,37 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Ivana Kerlesová

Přistupujme k žákům takticky didakticky

Téměř rok trvající pandemie Covid upozornila na řadu problémů, souvisejících se špatnou politikou zaměstnanosti. Například:

21.2.2021 v 13:42 | Karma: 9,43 | Přečteno: 277x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Kerlesová

Přínos distanční výuky? Učitel jako influencer!

Dětství více virtuální než reálné. Takový je dopad Covid krize a distanční výuky na naše děti. Je tu ale jeden velký klad: učitel – Youtuber. Ten může postupně nahradit dosavadní influencery, kteří jsou prototypem pokleslé zábavy.

7.2.2021 v 12:02 | Karma: 15,60 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Kerlesová

Milý Ježíšku, přeji si dostatek lékařů, instalatérů, techniků...

Světový mír, konec hladomoru v některých zemích, zdraví, štěstí, lásku... Nehmotné dárky pod vánočním stromkem nenajdeme, přesto má většina z nás plnou hlavu jejich přání. Já si například přeji více lékařů, instalatérů, techniků.

21.12.2020 v 17:43 | Karma: 22,14 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Kerlesová

Vánoce ve vlastní režii: hlavní roli hraje rodina

Hospody zavřou, kulturní akce nebudou, aquaparky, wellness a fitness centra také nebudou, noční život nebude... Po mnoha letech nás čekají Vánoce, přinejmenším neobvyklé. Budeme si je muset takzvaně „udělat“ sami.

15.12.2020 v 10:19 | Karma: 21,25 | Přečteno: 524x | Diskuse| Společnost

Ivana Kerlesová

Vrátí se k nám stanné právo přes ochranu veřejného zdraví?

Třicet let po zrušení institutu stanného práva se k nám mohou vrátit vojenské zastrašovací praktiky. Pokud se podaří prosadit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, opatření podobná postupům stanného práva skutečně hrozí.

4.12.2020 v 9:58 | Karma: 29,98 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Ivana Kerlesová - původní profesí novinářka, dnes majitelka komunikační agentury se zaměřením na Public Relations, komunikaci s veřejností a marketingové projekty. Předsedkyně spolku Pro dostavbu JETE, autorka vzdělávacích projektů. Kandidátka na jihočeskou hejtmanku za hnutí Trikolóra v roce 2020, dnes bezpartijní. 

www.kerleska.cz 

 

Seznam rubrik